telinea2015
Nedjelja Mart 29, 2015

Očekuju nas dvije izuzetno teške godine

Državni i entitetski proračuni ne sadrže razvojnu komponentu i kada to stavimo u odnos s katastrofalnom razinom izravnih inozemnih investicija u BiH, kristalno je jasno da nas očekuju dvije izuzetno teške godine.

 

 

 


Proračuni za 2013. godinu slobodno se mogu nazvati socijalno-dužničkima jer u sebi većinom sadrže isplate proračunskim korisnicima te vraćanje unutarnjeg i vanjskog duga.
-Proračuni nisu razvojni jer u njima nema apsolutno ništa osigurano za razvojne svrhe. Oni su po principu protočnog bojlera samo za zadovoljenje proračunskih korisnika. Zbog toga nas očekuju izuzetno teške dvije godine, smatra Duljko Hasić, savjetnik za makroekonomska pitanja pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Nerealni proračuni

On jasno kaže kako su proračuni doneseni na temelju pretpostavke ekonomskog rasta od 0,8 posto, što je nemoguće očekivati. Prema njemu, u situaciji kada su izravne inozemne investicije u prva tri kvartala ove godine bile tek oko 56 milijuna maraka, apsurdnim se čini priča o značajnijem ekonomskom rastu.
-Ukoliko želimo stopu ekonomskog rasta od 0,8 posto, mi bismo morali imati 500 ili 600 milijuna maraka izravnih inozemnih investicija, što možemo samo sanjati, istaknuo je Hasić. Nadalje, smatra kako su proračuni nerealni i kada je u pitanju prihodovna strana, s obzirom da se očekuje povećanje neizravnih poreza, što graniči sa znanstvenom fantastikom, ako znamo stanje u bh. gospodarstvu. Napominje kako više od 30.000 tvrtki ima blokiran bar jedan račun, a tu su i kronična nelikvidnost, rast nezaposlenosti, itd., što održava pravu sliku našeg gospodarstva.
-Sve to, uz činjenicu da nemamo razvojnu komponentu, nije stvorilo bilo kakve uvjete nadati se nekom poboljšanju u 2013. i 2014. godini. Izostanak ekonomskih i strukturalnih reformi u našoj zemlji samo dodatno usložnjava cjelokupnu situaciju, kategorički je poručio Hasić.

Bez razvoja

Kako je tome tako, svjedoče i posljednje izjave premijera i ministara financija, koji jasno navode da su proračuni socijalni i kako se nalazimo u izuzetno teškoj situaciji. Tako je federalni premijer Nermin Nikšić kazao da se proračun FBiH može nazvati socijalno-dužničkim te kako nema razvojnih elemenata. Taj proračun za 2013. iznosi 2,214.180.122 marke, što je za 10,8 posto više u odnosu na proračun iz ove godine, ali oko 800 milijuna je otplata duga. Što se tiče državnog proračuna, on je milijardu i 738 milijuna maraka, od čega 950 milijuna maraka ide za financiranje državnih institucija i plaće onih koji su u njima zaposleni dok je ostatak planiranih izdataka predviđen za otplatu inozemnog duga.
- Upravo je vraćanje dugova “omča” oko vrata svim razinama vlasti, jer oko 800 milijuna maraka se mora vratiti iduće godine, a više od milijardu marka u 2014. Prema tome, već smo zapali u ciklus dužničke krize i sve što radimo jest na ime izmirenja obveza prema kreditorima, prvenstveno MMF-u, naglasio je Hasić. Prema njemu, po definiciji, sve što je od MMF jest nepovoljno jer ta sredstva prvenstveno idu za podmirenje rastrošnih proračuna, a ne u razvojne projekte.

Piše: Dragan Bradvica

 

DNEVNI LIST

gastarb-banner
doniraj

Facebook preporuke


wienna-digital
Trenutno aktivnih Gostiju: 74 

BHM marketing

BHMAGAZIN.COM Portal donosi vam mix vijesti iz svih kategorija javnog, društvenog, sportskog, političkog i kulturnog miljea.  Iskoristite potencijal od preko 75.000 posjeta mjesečno i zauzmite mjesto generalnog ili sponzora kategorijeCjenovnik oglašavanja na stranicama Bhmagazina.

Arhiva

« Mart 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31