TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Šta traže demobilisani borci, a šta im poručuje Bukvarević

  • Objavljeno u BiH
Šta traže demobilisani borci, a šta im poručuje Bukvarević

Drugi dan je protesta nekadašnjih branitelja Armije BiH koji su došli sa tuzlanskog područja, a kojima su se priključili i branitelji iz drugih krajeva u FBiH. I dalje ne žele sastanak sa resornim ministrom Salkom Bukvarevićem u zgradi Vlade. Pozivaju ga da im se obrati ispred Vlade, on njih da uđu unutra. Pat pozicija koja ne nudi riješenja.

IZVOR : N1.BA

Fatima Uka je supruga demobilisanog borca koji je obolio od raka. Niko u porodici ne radi, tražila je pomoć od nadležnih. Kaže, nije je dobila. Došla je da podrži borce ispred Vlade FBiH i zatraži pomoć.

"Da se obratim javno da kažem da se borcu pomogne. Ne mome borcu, ima ovakvih na stotine, hiljade. Evo od ministra Salke Bukvarevića, preporuka da se dijete zaposli u Igman Konjic. Ništa, ni do dan-danas nisam dobila odgovor", kaže nam Fatima Uka, supruga demobilisanog borca.

Borci ne odustaju od svojih zahtjeva. Sa ministrom Bukvarevićem ne žele da razgovaraju u Vladi, pozivaju ga na razgovor ispred, on ih odbija.

"Non-stop su protesti. Oni se oglušuju ili slažu i odu. Nema pregovora neka nas podijele, pare ravnomjernije. Ako bismo sa njima razgovarali, oni će opet slagati", ističe Husein Beganović, bivši pripadnik Armije BiH.

Borci okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH, traže jedinstveni registar boraca u FBiH, ali i borački dodatak. Upravo ovaj registar boraca je jedan od najvećih problema, kada su borci u FBiH u pitanju, jer se još uvijek ne zna tačan broj onih koji su učestvovali u ratu u BiH.

Resorni ministar Salko Bukvarević kaže da će se na sjednici Parlamenta naći izmjena zakona o pravima branilaca. Za njega nije jasno koga predstavljaju borci ispred zgrade Vlade. On poručuje da je nemoguće svim borcima u FBiH osigurati borački dodatak.

"Oni putem medija iznose zahtjeve da traže 326 KM, taj nivo minimalne penzije za sve demobilisane borce, to je prilično širok pojam. Znamo da je na birou 55.000 i da je demobilisanih boraca jedan veliki broj i da za takav zahtjev trebaju značajna finansijska sredstva", kaže Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

S druge strane, borci koji protestuju ispred zgrade Vlade optužuju bivše generale Armije BiH da su im okrenuli leđa. To je na svojoj koži najbolje osjetio Vahid Karavelić, bivši general Armije BiH.

"Ko sam ja? General Vahid. Čuj ko sam ja? Ko sam ja? Penzioner najobičniji. Ma ja sam fukara bolan, ja nemam ništa. I ja sam fukara", govori Vahid Karavelić, penzionisani general Armije BiH.

"Oni su učestvovali u ovom velikom zlu boraca, nezbrinutih boraca, koji nemaju nikakvih prava u ovoj državi", kaže Ibrahim Hasanović, predsjednik “Patriotske lige” opštine Teočak.

Inače, Vlada FBiH već izdvaja 315 miliona KM za 95 hiljada RVI, porodice poginulih i nosioce ratnih priznanja. Uz dodatnih 254 miliona za borce koji su ostvarili prijevremenu penziju, ta cifra prelazi 560 miliona KM godišnje.

senoworks