TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Nadarević: Bihać prepušten sam sebi sa migrantima

  • Objavljeno u Kantoni
Istaknuto Nadarević: Bihać prepušten sam sebi sa migrantima

Adis Nadarević, novinar koji prati migrantsku krizu, za ‘Zašto?’ kaže da vjeruje da protesti građana Bihaća i Velike Kladuše -- gdje se mjesecima nalazi hiljade migranata -- na kojima traže veći angažman vlasti na rješavanju humanitarne krize i poboljšanju sigurnosne situacije neće dovesti do eskalacija tenzija.

  • Šljemovi

Protesti u Bihaću su potpuno legitiman, razumljiv, opravdan i, izgleda, neophodan i nužan potez, koji bi natjerao vlasti da konačno pristupe rješavaju problema i da se neke stvari pomaknu sa mrtve tačke.

Unsko-sanski kanton, i Bihać i Velika Kladuša naročito, su već deset mjeseci, pa možda i duže, izloženi pritisku, i trpe sami teret migrantske krize bez ikakve podrške sa viših nivoa vlasti.

Ono što je bitno reći jeste da kapacitet lokalnog MUP-a, dakle MUP-a Unsko-sanskog kantona, je davno iscrpljen i sve od pomoći koju su do sada dobili svodi se na jedan kontingent šljemova koji im je donirala policija Republike Slovenije.

  • Jedni protiv drugih

Ovakva situacija jednostavno ne može se duže izdržati i protesti jesu i legitimni i opravdani, samo je nužno pobrinuti se da ne eskaliraju, da ne prijeđu u nekakvu anti-migrantsku histeriju i da se spriječi dalje raslojavanje ljudi, jer imate među ljudima one koji jesu za proteste, imate one koji nisu za proteste, neki ih prihvataju i izražavaju dobrodošlicu migrantima, a drugi opet ih dočekuju tako što im stavljaju do znanja da nisu baš tako dobrodošli.

Najgore što se sad u ovoj situaciji može desiti jeste da ona eskalira i da se ljudi okrenu međusobno jedni protiv drugih ili svi protiv migranata.

  • Frustracije

Možemo nagađati šta bi bilo kad bi bilo, bitno je je da je policija djelovala preventivno i spriječila je moguće incidente.

Ja lično ne vjerujem da su mogući neki značajniji incidenti i značajniji problemi.

To (blokada puta radi zaustavljanja autobusa sa migrantima) je bio vjerovatno produkt momenta i jedan izljev frustracije građana koja je, naglašavam, apsolutno legitimna, ali treba je kanalisati na pravi način tako da ovi protesti pređu u jednu artikuliranu, jasnu inicijativu koja će imati jasne ciljeve, provodive ciljeve i koja će pomoći stvarno da teret krize se skine sa leđa stanovnika Unsko-sanskog kantona.

  • Ublažavanje posljedica

Nažalost, dešava se nešto što je bilo predvidljivo, i vlasti USK i države BiH trenutno se suočavaju sa nečim što je bilo jako predvidljivo, i na kraju doveli su se u situaciju da jednostavno sve ono što su predviđali kao da su se potrudili da se ta predviđanja i ostvare.

Sigurnosna situacija se sigurno pogoršava, dolazi zima, i to je već sada floskula, doći će jesen, doći će zima.

Evo došla je jesen, došla je zima, šta se je uradilo?

Šest mjeseci je nepovratno izgubljeno, i sada sve što vlasti i međunarodna zajednica rade jeste ublažavanje posljedica, umjesto da su preduzeli blagovremeno akciju na sprječavanju ovakvog ovakvog pogoršanja situacije.

  • Žrtve

Ne treba ni u jednoj sekundi smetnuti sa uma da građani Bihaća, Unsko-sanskog kantona, već deset mjeseci apsolutno sami bez ičije podrške i pomoći nose se sa teretom ove krize i vjerovatno u bilo kojoj drugoj sredini, čak i u bogatijim i razvijenijim zemljama, situacija bi eskalirala mnogo, mnogo prije nego što je u Bihaću, i u mnogo većim razmjerama.

U Bihaću ipak nije ni bilo nasilja, sigurnosna situacija je opet još uvijek pod kontrolom, i koliko god da su iscrpljeni resursi MUP-a Unsko-sanskog kantona, nije fer zbog nekog pojedinačnog incidenta ili jednog privremenog izljeva frustracije građana, jer ta se frustracija u njima gomila već deset mjeseci, kriviti Bišćane ili im držati neke lekcije sa visine.

Jednostavno te ljude treba razumiti i treba u svakom momentu imati u vidu da su i Bišćani i građani USK, dakle građani BiH općenito, a i migranti, žrtve jednog nesposobnog sistema i interesnih krugova kako domaćih, tako stranih, i mora im se pomoći na svaki način da prebrode ovu krizu.

 

IZVOR: SLOBODNA EVROPA

senoworks