TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Predstavnici CCI-a održali press konferenciju u Bihaću: Skupština USK ubjedljivo najlošija u posljednjih 6. godina

  • Objavljeno u Kantoni
Foto: BHMagazin Foto: BHMagazin

Danas su u Bihaću predstavnici Centra Civilnih Inicijativa (CCI) održali press konferenciju  na temu Monitoring Vlade i Skupštine USK u prvoj polovini 2016. te godine.

Prisutnim novinarima su se obratili Ana Lučić Koordinator za odnose sa medijima, te Željko Ninković, konusultant CCI-a za monitoring Vlada i Narodne skupštine RS-a.

KONTINUIRANI USPON, U MJESEČNOM STEPENU PRODUKTIVNOSTI, SKUPŠTINA USK JE, U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE, OKONČALA DRAMATIČNIM PADOM. Broj razmotrenih mjera se od februara do maja 2016. godine kretao usponom 5 – 9 – 14 – 21, da bi u junu završio na nuli, zbog neodržavanja predviđene sjednice, uzrokovanog problemima unutar vladajuće koalicije – Premijer je, naime, povukao materijale sa sjednice prije usvajanja dnevnog reda, zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji u vezi sa predloženim materijalima.


UKUPNI REZULTATI SKUPŠTINE USK U PRVOJ POLOVINI 2016. UBJEDLJIVO SU NAJLOŠIJI U POSLJEDNJIH 6 GODINA, POSMATRAJUĆI PRVA POLUGODIŠTA TIH GODINA. Skupština USK ne da nije prešla cifru od 100 realizovanih mjera, što je uspjevala u prvim polugodištima svih navedenih prethodnih godina, nego je realizovala duplo manje od toga – svega 53 mjere, za 6 mjeseci.


I INTENZITET RADA SKUPŠTINE USK, U POSMATRANOM PERIODU, JE BIO NAJNIŽI DO SADA. Po prvi put je realizovano manje od 10 zasjedanja u prvoj polovini neke godine. Skupština USK je, naime, u prvoj polovini 2016. održala svega 7 zasjedanja.


MOŽDA NAJVEĆI PROBLEM U REZULTATIMA RADA SKUPŠTINE USK, U POSMATRANOM PERIODU, PREDSTAVLJA KRAJNJE NIZAK NIVO REALIZACIJE ZAKONA. Skupština USK je, u prvih 6 mjeseci 2016. godine, finalno realizovala svega 2 zakona. I još 2 prihvatila u nacrtu i poslala u daljnju proceduru. Oba usvojena zakona, kao i 1 prihvaćen u nacrtu, realizovani su zapravo, u januaru, a u ostalih 5 mjeseci nije usvojen nijedan zakon, nego je tek 1 prihvaćen u nacrtu.
Poredeći sa adekvatnim periodom u prethodnom mandatu (prvoj polovini 2012.) Skupština USK je u prvoj polovini 2016. usvojila 5 zakona manje i prihvatila 1 zakon u nacrtu manje, nego 2012. Čak i u protestima obilježenoj i izbornoj 2014. godini, poslanici su imali znatno bolju realizaciju zakonskih akata.
PO REALIZACIJI ZAKONA, U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE, SKUPŠTINA USK, SA SKUPŠTINOM PK DIJELI POSLJEDNJE MJESTO NA KANTONALNOJ LISTI. Skupština Kantona Sarajevo je, u istom periodu, usvojila čak 6 puta više zakona.


NISKA PRODUKTIVNOST SKUPŠTINE DRAMATIČNO SE ODRAZILA I NA REZULTATE U REALIZACIJI PROGRAMA RADA – REALIZOVANO JE TEK 7% PLANIRANIH ZAKONA.

Program rada Skupštine USK, inače donesen sa jednomjesečnim zakašnjenjem, predviđa usvajanje 161 mjere u 2016. godini (od čega 29 zakona). No, u prvoj polovini 2016. usvojene su svega 34 mjere, ili 21% od planiranog za ovu godinu. A od planiranih zakona, u potpunosti su realizovana 2, odnosno tek 7% od planiranog. Još 1 planirani zakon, prihvaćen u nacrtu, predstavlja 3% plana koji je djelimično realizovan. U 4 mjeseca u kojima u Skupštini nije bilo nikakve zakonodavne aktivnosti, po Programu rada bilo je planirano da se zakoni na dnevnom redu Skupštine pojave čak 21 put.
Stvaranje zakonodavnog okvira za život u Kantonu, u interesu njegovih građana, ključna je funkcija Skupštine USK. U tom kontekstu, nedopustivo je da se, zbog političkih razmirica u vlasti, ne stvaraju pretpostavke pravne sigurnosti, dobrog obrazovanja, zdravstva, školstva, socijalni sigurnosti, te razvoja privrede i zapošljavanja. Napomenimo da poslanici imaju mogućnost da, ako izvršna vlast to ne čini, sami kreiraju potrebne zakone.


KURIOZITET JE DA SVI U POSMATRANOM PERIODU REALIZOVANI ZAKONI SPADAJU U ZAKONE KOJI SU U PROGRAM RADA ZA 2016. PRENEŠENI KAO NEREALIZIRANI ZAKONI IZ PRETHODNIH GODINA. Čak 20 od 29 zakona iz Programa rada Skupštine USK za 2016, nerealizovani su zakoni iz programa rada prethodnih godina. Neki od njih čak iz 2011. I, sudeći po dosad pokazanim rezultatima, taj trend će se nastaviti. U ovogodišnjem programu samo je 9 novih zakona. I od njih 9 nijedan se nije našao pred poslanicima Skupštine, u prvoj polovini 2016. godine.


OSIM ZAKONA, NIZAK JE STEPEN REALIZACIJE I DRUGIH PLANIRANIH MJERA – NAJNIŽI U POSLJEDNJIH 6 GODINA. Kada posmatramo samo plan za prvih 6 mjeseci, Skupština je, do 30.06. realizovala tek 27% planiranih mjera. Nominalno, u posmatranom periodu, najviše je realizovano Izvještaja – 12, ali je važno napomenuti da ih je do 30.06. trebalo biti realizovano čak 46, što znači da ih skoro tri četvrtine nije realizovano. Pored toga, veliki zaostatak je napravljen i sa realizacijom planova i programa i to se najviše odnosi na kantonalne upravne organizacije, domove zdravlja i gradske apoteke, a od 40 koliko ih je trebalo biti realizovan u prvoj polovini 2016., realizovano je tek 11. Skupština bi trebala da zbog velikih zaostataka u dostavljanju planova i programa od strane domova zdravlja, apoteka i upravnih kantonalnih organizacija, pozove na odgovornost nadležne iz institucija, a ne da se tim planovima i programima bavi sa zakašnjenjem koji taj posao potpuno obesmišljava i pretvara u nepotreban gubitak vremena – jer je poenta u tome da se ti programi rada razmatraju na samom početku godine (kad se već ne razmatraju prije početka godine na koju se odnose), da bi Skupština, eventualno, mogla intervenisati i sugerisati određene izmjene. Takođe, problem 3 predstavlja i to, ako su navedene institucije završile svoj dio posla, a on nikada nije došao pred poslanike, a Programom je predviđeno da ih poslanici razmatraju i daju konačno mišljenje o njima.


KOORDINACIJA RADA SKUPŠTINE I VLADE USK NIJE BILA DOBRA U PRVIH 6 MJESECI 2016. GODINE, ŠTO JE I REZULTIRALO NAJLOŠIJIM REZULTATIMA RADA OBJE INSTITUCIJE U ZADNJIH 6 GODINA, ČAK JE JEDNA ZAKAZANA SJEDNICA SKUPŠTINE, OTKAZANA ZBOG IZOSTANKA PODRŠKE MATERIJALIMA VLADE USK. Jedna od posljedica ovakvog odnosa Vlade i Skupštine je činjenica da je od 6 zakona utvrđenih na Vladi, u posmatranom periodu, Skupština, u ovom periodu, razmatrala tek 1 zakon u nacrtu.


BUDŽET USK ZA 2016. GODINU USVOJEN JE NA VRIJEME, U SKLADU SA ROKOVIMA PROPISANIM ZAKONOM. Budžet za 2016. godinu usvojen je na sjednici Skupštine održanoj 28.12.2015. godine. Samo je još Budžet za 2013. u posljednjih 6 godina, usvojen na vrijeme. Najviše budžetskih sredstava, Budžetom USK za 2016. godinu, planirano je za oblast "Plaće i naknade troškova zaposlenih" – više od 122 miliona KM, što je preko polovine (odnosno, 57%) od ukupne sume Budžeta.


MORAMO KONSTATOVATI DA SKUPŠTINA USK, U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE, NIJE BILA BAŠ MJESTO ODAKLE SE POZITIVNO UTICALO NA KVALITET ŽIVOTA GRAĐANA. Izuzatak predstavlja usvajanje Strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije, na inicijativu poslanika Kenana Keserovića.


U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE NIJE ODRŽANA NIJEDNA TEMATSKA SJEDNICA. U drugoj polovini godine bi trebalo da se održe dvije tematske sjednice iz oblasti privrede i obrazovanja. No, ne treba previse očekivati od ovakvih sjednica, ako se odnos poslanika prema njima iz korijena ne promijeni. Podsjećanja radi, tematska sjednica na temu zdravstva održana 21.12.2015. godine, prekinuta je jer se veći broj poslanika nije vratio nakon prve pauze. Ipak kvoruma je bilo sve do glasanja o pojedinačnim zaključcima, odnosno dok nisu prihvaćeni zaključci Kluba SDA, A-SDA i SBB a kada se pristupilo glasanju o zaključcima drugih klubova nekoliko poslanika je izašlo iz sale za sjednice i kvoruma više nije bilo te je Potpredsjednik Skupštine prekinuo sjednicu i istakao kako će biti nastavljena poslije Nove godine. Ta sjednica se, u prvih 6 mjeseci 2016. nije nastavila i završila. Što je krajnje neprihvatljivo, iz više razloga.


AKTIVNOST POSLANIKA SKUPŠTINE USK NA SJEDNICAMA ODRŽANIM U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE BILA JE ZADOVOLJAVAJUĆA, UZ OČEKIVANE ZNAČAJNE 4 RAZLIKE U POJEDINAČNOM DOPRINOSU.
Na održanim redovnim sjednicama Skupštine USK, u posmatranom periodu, postavljeno je i pokrenuto ukupno cca 100 pitanja i inicijativa. Najviše poslaničkih pitanja i inicijativa, u posmatranom periodu, postavili su ili pokrenuli poslanici: Željko Mirković SDP - 10, Albin Muslić SDP - 8, Farko Hodža Hodžić DF - 7, Kenan Keserović DNZ - 7, Hajrudin Halilović ASDA - 6, Admir Mušanović SBB - 5. Diskusije su bile žive. Po najvećem broju tačaka dnevnog reda, u posmatranom periodu, diskutovali su: Mirvet Beganović LS BiH - 19, Željko Mirković SDP - 15, Hajrudin Halilović ASDA - 13, Farko Hodža Hodžić DF - 12, Amir Murić SDP - 11. Najozbiljnija zamjerka tiče se činjenice da, tokom posmatranog perioda, nijedan poslanik nije Skupštini, na razmatranje, podnio nijedno zakonsko rješenje, pa čak ni samo inicirao donošenje nekog zakona.


POSLANICI SKUPŠTINE USK MEĐU NAJPLAĆENIJIM SU POLITIČARIMA U BIH. Paušal, koji nakon smanjenja od 200 KM, krajem prošle godine, iznosi 1800 KM i koji primaju oni koji nisu zaposleni u Skupštini, veći je i od paušala poslanika Narodne skupštine Republike Srpske. I njega prima 20 poslanika. 10 poslanika je zaposleno i primaju punu platu od Skupštine, u visini od 2300 do 3000 KM, bez „minulog rada“ i bez dodataka, koji su vrlo izdašni. U Skupštini USK se, tako, još uvijek, naplaćuje svako prisustvo sjednicama Skupštine ili skupštinskih radnih tijela, iako to spada u osnovne radne obaveze jednog poslanika. Pored navedenog poslanici Skupštine USK imaju pravo i na: putne troškove za prisustvo na sjednici Skupštine, radnih tijela i Kolegija Skupštine, naknade za korištenje godišnjeg odmora, regres za godišnji odmor, naknadu za ishranu za vrijeme rada, naknadu za slučaj povrede na radu, pravo na otpremninu i naknadu za slučaj smrti. Usporedbe radi, poslanici Skupštine ZDK, nakon jednoglasno donesene odluke, ne primaju platu za svoj angažman u Skupštini (uključujući i rukovodstvo) a paušal im iznosi 716 KM.


TRANSPARENTNOST SKUPŠTINE USK SE POBOLJŠALA, OD PRETHODNOG MONITORING IZVJEŠTAJA. Skupština USK je, nakon što nije dostavila podatke o plaćama i naknadama za poslanike u Skupštini USK za potrebe Godišnjeg monitoring izvještaja CCI za 2015. godinu, kao ni za prvi kvartalni izvještaj u 2016. godini, ipak to uradila pred ovaj, izvještaj za prvih 6 mjeseci 2016. godine.


FEDERALNI URED ZA REVIZIJU JE DAO NEGATIVNO MIŠLJENJE O NAČINU RADA I POSLOVANJA VLASTI U USK. ODGOVORNOST SKUPŠTINE LEŽI U ČINJENICI DA JE, 15.05.2016, PODRŽALA IZVJEŠTAJ VLADE USK O IZVRŠENJU BUDŽETA ZA 2015. GODINU. Nova skupštinska većina radi svog kredibiliteta treba da ozbiljno pristupi usvajanju finansijskih i budžetskih izvještaja, jer zadatak Skupštine je da bude korektiv, a ne da prihvata olako ono što im Vlada proslijedi- Stoji u saopštenju CCI-a

senoworks