Logo
Printaj ovu stranu

Ko je Katica Čerkez ?

Ko je Katica Čerkez ?

Stotine učenika srednje škole u Jajcu kao i njihove kolege iz drugih gradova protestovali su jučer ispred zgrade Vlade SBK, zbog nastojanja lokalne politike da u Jajcu osnuje 'dvije škole pod jednim krovom'.

- Tražili ste da ne budu dvije škole, i škole neće biti. Da li ste zadovoljni? – pitala je kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez učenike.

- Da li je to vaš stav, ili je to zbog pritiska međunarodne zajednice i učenika? – pitali su učenici.

- Ovo je naveći pritisak međunarodne zajednice! – izjavila je ministrica Čerkez.

- Znači, mi nismo bitni?

- Vi ste samo njihov mehanizam – zaključila je ministrica.

Lokalna vlast u Srednjebosanskom kantonu pokušala je Srednju strukovnu školu u Jajcu podijeliti na dvije škole, u jednoj bi se nastava odvijala po hrvatskom u drugoj po bosankom planu i programu. Učenici su se oštro suprotstavili novim podjelama u njihovom gradu. Upozorili su da u FBiH trenutno postoje 54 škole poznate kao 'dvije škole pod jednim krovom', u kojima su učenici podjeljeni po nacionalnim osnovama, te da oni ne žele postatiti 55. takva škola.

Ko je Katica Čerkez ?

Katica Čerkez rođena je 1953. u Biloj kod Viteza, gdje i danas živi. Sa suprugom Dragom ima troje djece. Veliki dio karijere ove HDZ-ove političarke vezan je za prosvjetu. Dvadeset godina je radila kao profesorica geografije. Bila je pomoćnica ravnatelja, a potom i ravnateljica srednje škole u Vitezu. Karijera Čerkez se Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) priključila ...

Čerkez se Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) priključila 1996. godine, kada dobiva i posao u općinskoj administraciji u Vitezu.

Na Lokalnim izborima 2000. godine ušla je Općinsko vijeće Vitez, koje ju je izabralo za načelnicu, gdje ostaje do 2004.

Bila je ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, te u dva mandata zastupnica u Federalnom parlamentu.

Katica Čerkez nije prošla kao kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije na Općim izborima 2014. Nakon toga imenovana je za ministricu obrazovanja Srednjobosanskog kantona.

Imovina

Čerkez je u imovinskom kartonu za 2014. prijavila da je suvlasnica kuće vrijedne 150.000 eura te zemljišta od 10.000 eura. Novinarima CIN-a je kazala da ima i novi automobil „Opel Astra“, te ušteđevinu od oko 60.000 maraka, koju nije prijavila u imovinskom kartonu.

Kompletna biografija  na linku OVDJE

Copyright © 2015. BH Magazin Developed by Senoworks Ent. All Rights Reserved.