TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

SDA i HDZ obranili Sebiju Izetbegović

  • Objavljeno u BiH
Istaknuto Foto: N1.BA Foto: N1.BA

Za uvrštavanje točke u dnevni red glasalo je 38 zastupnika Zastupničkog doma, 34 je bilo protiv i osam uzdržano.Trebalo je najmanje 50 glasova da bi inicijativa dobila većinsku podršku u Domu koji ima 98 zastupnika.  Zastupnici SDA i HDZ-a BiH glasali su protiv.

IZVOR: DNEVNI LIST

Zahtjev za smjenu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović koji je podnio SDP nije mogao proći ni na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

SDP je predlagao da Zastupnički dom zaduži Upravni odbor KCUS-a da odmah razriješi dužnosti direktoricu Izetbegović, a ako to ne učini, da Federalna vlada razriješi Upravni odbor.

Za uvrštavanje te točke u dnevni red glasalo je 38 zastupnika Zastupničkog doma, 34 je bilo protiv i osam uzdržano.Trebalo je najmanje 50 glasova da bi inicijativa dobila većinsku podršku u Domu koji ima 98 zastupnika.

Zastupnici SDA i HDZ-a BiH glasali su protiv. ”ZA” zaključke su glasali su zastupnici predlagači iz SDP-a BiH, zatim zastupnici DF-a, veći dio zastupnika SBB-a , A-SDA i jedan zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke. ”ZA” je glasala i Naša stranka.

Suzdržani su bili Stranka za BiH, tri zastupnika SBB-a ijedan zastupnik BPS-a.

Sjednici nisu prisustvovali zastupnici Laburističke stranke, dva člana SDP-a i četiri člana HDZ-a 1990., te dva člana BPS-a.

Žestoka rasprava

Na sjednici je ipak vođena burna rasprava o zaključcima za smjenu kompletnog rukovodstvo KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović.

Iz SDA su poručili da “o Sebiji Izetbegović i Upravnom odboru KCUS-a treba odlučivati Vlada FBiH jer ona imenuje i razrješava te da bi menadžment trebao dostaviti izvještaje o tome što se dešava.”

“Neće valjda SDA oduzeti ljudima pravo na život”, poručili su iz DF-a, dok su za Ismeta Osmanovića, šefa kluba SDA kazali “da mu je bitnija pozicija njegovo predsjednika nego uplakane žene s Odjela za onkologiju”.

Iz zastupničkih klupa čule su se i prozivke prema SDA: “Dajte da vam jednom budu bitniji građani od predsjednika”, dok iz SDA kažu da su poruke “politikantstvo i ubiranje jefitnih političkih poena”.

Na optužbe iz SDP-a su kazali da “SDP bi da mijenja direktore umjesto aparata jer oni čačkaju po onome što su neki prije ostavili.”

Neljudsko ponašanje na KCUS-u

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a je kazao da SDA za sve što se dešava optužuje SDP. ”Očekujem da nas optuže što se ljudi razbolijevaju. Predlažem kompromis – da sutra bude održana vanredna sjednica i da s KCUS-a dostave informacije”, naveo je Nikšić.

SDP je predložio usvajanje zaključka kojim će se od Upravnog odbora KCUS-a tražiti da odmah smijeni kompletno rukovodstvo na čelu sa direktoricom koja je, kako su naveli u priopćenju iz ove stranke, svojim djelovanjem ugrozila veliki broj života pacijenata KCUS-a  i uskratila brojne vidove medicinske pomoći.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić napisao je u obrazloženju zahtjeva da je u utorak održan prosvjed pacijenata na onkološkoj klinici KCUS zbog činjenice da su dobili otpusna pisma prije isteka njihovog liječenja. Razlog otpuštanja pacijenata iz KCUS je nemogućnost njihovog liječenja, odnosno činjenica da niti jedan od aparata za zračenje na KCUS nije u funkciji.

”Pacijenti su doslovno istjerani sa klinike i upućeni da se sami liječe, odnosno da pronađu aparat za zračenje u nekom drugom kliničkom centru. Nakon što su mediji objavili da su pacijenti istjerani sa klinike i da su im data otpusna pisma, pacijenti su isto tako na silu vraćeni na kliniku kako bi prekinuli prosvjede. Također, pacijenti su posebno istaknuli jako loše stanje u kojem se nalazi Klinika za onkologiju, teške higijenske uvjete te da su bili prisiljeni sami kupovati i hranu i lijekove”, naveo je Mašić.

On je dodao da problem potpunog nedostatka lijekova i druge potrebne medicinske opreme na KCUS poznat svakome tko je imao nesreću da se mora liječiti tamo u toku mandata direktorice Izetbegović.

”Poznata je činjenica da se KCUS nalazi u financijskim problemima i dugovanjima ali neljudskost sa kojom aktualni menadžment nastoji riješiti ta dugovanja nije zabilježena. Nedopustivo je da se vrše uštede na račun pacijenata koji zbog takvog ponašanja trpe ogromne zdravstvene posljedice”, rekao je Mašić.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

senoworks