TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Smjenjujmo svaku vlast i nakon pola godine

  • Objavljeno u BiH
Istaknuto Smjenjujmo svaku vlast i nakon pola godine

Malo koji prostor na planetu obiluje s toliko ljubavi i prijateljstva i s toliko bezobrazluka kao što je prostor Zapadnog Balkana, a upravo redeterminante su Bogom dane da se proizvede burno ili dobro ili zlo, kazao je Blagoje Grahovac, analitičar geopolitike i general u mirovini, govoreći kao uvodničar na jučerašnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ a na temu “Geopolitika i regija Zapadnog Balkana u novom dobu“.

“Kako su geopolitički procesi uvjetovani s tri društveno jaka ‘tsunamija’ – jedan sa Zapada, a to je neoliberalizam koji je prerastao u jedan opasan derivat oblika fašizma, drugi organizirani kriminal i korupcija s mafijama sa svojom vojskom, čija je generika prvenstveno na istoku i prvi put u povijesti imamo da Istok i Zapad nisu u sukobu već ta dva ‘tsunamija’ imaju sinergijsko destruktivno djelovanje, utrčali su na jug, gdje je ubačena izmiješana religija i politika, a kada se ubaci izmiješana religija i politika u socijalno ugroženu i frustriranu masu, onda se ništa drugo nije moglo izroditi već sljedeći, treći ‘tsunami’, a to je naoružani fanatizam. Mnogi kažu da je vjerski ili religijski. Ja tvrdim da nije, iako ima tu dimenziju. On je prvenstveno socijalne naravi“, naveo je Grahovac te ukazao da je, u tom smislu Europa, a osobito Balkan, ukliještena između ova tri tsunamija.

“Shvaća se to u središtima geopolitičke moći brže no što se mislilo, dolazi se u pamet i Amerika, pa će i Rusija, koja daje otpor nekim bržim promjenama. Europa je toga svjesna, svjesni su da se i na Balkanu, koji je bio tko zna koliko stoljeća uzrokom i povodom problema europskih, mora tražiti drugačije rješenje i to će se desiti. Zato uvjeravam naše regionalne lidere ili one koji podgrijavaju ratnu retoriku – uzalud vam je. Ovog puta imamo sigurnost na strani da su građani ex-Yu prostora svjesni što je donio rat, koliko je razvalio prijateljstvo i ljubav koju smo imali, i kakve je posljedice ostavio, a što su sve to odradili domaći banditosi, razbijači Jugoslavije kojih, nažalost, ima mnogo još uvijek. Uzalud im je“, poručio je.

Grahovac tvrdi da će preimućstvo, inicijativa ili snaga građanske osviještenosti uskoro biti taj bedem da na ovim prostorima neće biti rata.

“Počet će se graditi mir, zato su nervozni oni koji u ratnim vremenima znaju profitirati i zato izlaze s ratnim retoričkim porukama. Rješenje je, građani moji dragi, u promjenama vlasti. Koje vlasti? Svake. Brze promjene svake vlasti da bi uklonilo sve one koji nam proizvode bezobrazluke raznih vrsta, a da bismo kako-tako sačuvali ono što je bila tradicija na ovim prostorima, a to su prijateljstvo i ljubav. Međudržavnih ratova nema ili ih je sve manje. Unutardržavnih ratova također je manje, ali ima jedna druga muka, a to je ugroženost građana svakojake vrste, a da građanin ne zna od koga je ugrožen. I tome uskoro dolazi kraj. Zato sugeriram promjenu svake vlasti, osobito one koja ima u sebi ratnu retoriku“, dodao je uz opasku da, pak, do promjena neće doći ako građani još budu imali snage trpjeti. Grahovac drži i da građani bivše Jugoslavije nemaju snage i strpljenja trpjeti i gledaju nepravdu u svom dvorištu, svojoj kući, svom gradu, svom glavnom gradu, svojoj državi.

“Ugrožen je građanin pojedinačno i građani u svakom kolektivitetu. Nemaju više strpljenja trpjeti. I to je jamstvo i poruka da počinju promjene. Na sreću, Europa je toga svjesna, svjesna je i Amerika, pa čak i Rusija, čija je stara doktrina isturene obrane, a to je ‘proizvedi problem dalje od svojih granica da ga na bi doživio unutra’. I tome dolazi kraj. U BiH će se desiti promjene, počet će brze smjene vlasti i sugerira građanima u svim ex-Yu državama: smjenjujte ovu vlast, pojaviće se i doći će bolja, ako ne iz prvog, drugog i trećeg puta, doći će iz četvrtog. Zato izborni ciklusi ne trebaju biti svake četvrte godine. Smjenjujmo svaku vlast i nakon pola godine“, poručio je. AA

DNEVNI LIST.BA

senoworks