TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

'Zašto je Hrvat iz Mostara vredniji od Hrvata iz Sarajeva?'

  • Objavljeno u BiH
Foto: N1.BA Foto: N1.BA

Društvenu svakodnevnicu kroz naslove dnevnih novina te aktualnu političku situaciju ovoga jutra komentirala je Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BIH.

Ona je govorila o važnosti političkog momenta u Bosni i Hercegovini, Izbornom zakonu, krizama, ravnopravnosti...

''SDA, a čini mi se i opozicione stanke, smatraju da ovaj prijedlog Izbornog zakona je apsolutno neprihvatljiv, iskoristićemo sve moguće mehanizme da ovaj zakon ne bude usvojen. On nije u skladu s koncevencijom o ljudskim pravima. Nevjerovatno je da su kolege išle na činjenicu da nije jednako vrijedan glas Hrvata iz Sarajeva i Mostara'', ispričala je ona.

Dodala je da nije korektno da se diskriminiraju, recimo, Hrvati iz Sarajeva u odnosu na Hrvate iz Mostara.

''Nagađanja hoće li ih kolege iz RS-a podržati? Ne bi me iznenadilo, ali ovo nije šteta samo za bošnjački narod već i diskriminacija drugih. Nemoguće je da se diskriminiraju Hrvati iz Sarajeva. Ove njihove šeme apsolutno ne korespondiraju s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima'', dodala je gošća Novog dana.

nermina kapetanović sdaIzvor: N1

Šta je s provedbom presude ''Sejdić, Finci''?

''Mi smo se presudom u slučaju ''Sejdić, Finci'' obavezali da ćemo implementirati rezultat te presude. SDA insistira da riješimo pitanje diskriminacije građana BiH koji se izjašnjavaju kao ostali. Korektniji bi bio ljudski, politički dogovor, a ne da se donose ovakva rješenja'', naglasila je Kapetanović.

O šutnji međunarodne zajednice...

''Nejasna je šutnja međunarodne zajednice. Nisam vidjela njihove stavove, a baš su oni ti koji nas najčešće podsjećaju na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima'', primijetila je parlamentarka SDA naglasivši je kampanja za izbore 2018. već počela ocijenivši je ''strašnom''.

senoworks