TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Posljedice izbora: Tri su aktuelna scenarija, ali u BiH se redovito ostvari najcrnji

  • Objavljeno u Kolumne
Istaknuto Posljedice izbora: Tri su aktuelna scenarija, ali u BiH se redovito ostvari najcrnji

Hvala komšiji Kemi: da ne bi njega, na posao bih baš znatno okasnila. Na mom biračkom mjestu na glasanje se - u vrijeme kada je Centralna izborna komisija objavljivala da je izlaznost tu negdje kao i prije četiri godine - čekalo cijeli sat. Uz komšijsku podršku. Bez nje još nekih petnaestak minuta duže. U međuvremenu je intervenirala i policija: mlađahno unifomirano lice prvo je izgrdilo drčnog glasača kome se žurilo, a potom i sve one koji su mu zamjerili što ide preko reda.

VILDANA SELIMBEGOVIĆ

OSLOBODJENJE.BA

I sve vrijeme odbijao da čuje mangupska dobacivanja kako je bez sumnje riječ o glasaču SDA - oni su naučili da provode silu i prolaze mimo reda, tumačili su strpljivi birači. Naš, na sreću, verbalni incident nije upisan u onih 100 koji su ubilježeni još ranom biračkom zorom, ali je potvrdio raspoloženje koje je pratilo cijelu kampanju - nervoza, da ne kažem očaj i strah od onog što nas sve skupa čeka. Nakon praznika demokracije, kako izbore tretiraju razvijena društva.

Čemu se zapravo Bosna i Hercegovina može nadati nakon osmih po redu općih poslijeratnih izbora? Tri su aktuelna scenarija, uz opasku da se ovdje redovito ostvari najcrnji. Onaj najoptimističniji zapravo ima dva (pred)uvjeta da bi se uopće moglo maštati o njemu: prvi je, naravno, pobjeda razumnih snaga spremnih na promjene i direktno je vezan za drugi - značajno veću izlaznost birača koji bi svojim glasovima odredili drugačije strateške pravce pobjednika. U slučaju Predsjedništva BiH to bi značilo poraz radikala, a što se tiče partija - s obzirom na to da makar u Federaciji gotovo sve obećavaju isti paket europske budućnosti - ozbiljnije i brže reforme ipak bi imali pravo očekivati od onih stranačkih formacija koje nisu opterećene nepotizmom i ogrezle u korupciji. Drugi je scenarij o(p)stanak na vlasti nacionalno formiranih paketa, u Republici Srpskoj to znači SNSD-a Milorada Dodika, u Federaciji doživotnog dvojca SDA - HDZBiH. Ima i onaj treći, najvjerovatniji: od svega pomalo, s onom vrstom relativnih većina koja obećava duge pregovore o formiranju vlasti i nad kojom visi prijetnja blokadama onih koji na otimačini vlasti već decenijama i predobro žive apsolutno posvećeni sebi i krugu svojih špirića. No, kako su ove sezone ulozi i preveliki, izvjesno je da će krađa narednih dana biti najčešće pominjana riječ, bugarski vozovi, pokojnici s biračkih spiskova i svi marifetluci viđeni proteklih godina neminovno će zbog pojačanog intenziteta ostaviti prljav trag. U Novom Goraždu morala je intervenirati i SIPA zbog “opravdane sumnje kupovine bošnjačkih glasova” i to za Milorada Dodika i Željku Cvijanović?! Slični su slučajevi prijavljeni i u Trebinju, Ljubinju, Nevesinju i Bileći, dok su birački odbori u Banjoj Luci ponegdje zabranjivali izlazak na glasanje u majicama Pravda za Davida.

Ako Dodik ne ostvari vrhunac svoje političke karijere ulaskom u najviši vrh države Bosne i Hercegovine, jasno je da to neće biti rezultat podrške Mladenu Ivaniću koliko Davoru Dragičeviću. Nesretni otac koji je izgubio sina i koji je - uprkos nezamislivom bolu za djetetom - smogao snage da se suprotstavi vladarima sistema koji su požurili Davidovu smrt proglasiti nesrećom, proteklih je mjeseci postao simbol zahtjeva za pravdom u cijeloj zemlji. Što je još važnije, Davorova upornost pokazala se učinkovitom jer su redom padale tvrdnje policijsko-tužiteljskog vrha Dodikovog režima: ko god da formira vlast u RS-u, pred sobom, kao prvi zadatak, ima potpuno razotkrivanje slučaja Dragičević i izvođenje pred lice pravde baš svih umiješanih u ubistvo, ali i prikrivanje ubistva nesretnog mladića. A ne treba se uopće zavaravati - ukoliko se pokrene lavina u policijsko-pravosudnom aparatu jednog entiteta, zemljotres ne može zaobići ni uspavanu zadrugu poznatu kao Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, onaj udruženi poduhvat čuvara korupcije, organiziranog kriminala, nepotizma i mafije svake vrste. No, bez zemljotresa u pravosuđu neće ni biti drugačije, pravednije i reformisane Bosne i Hercegovine. I to je vrzino kolo u kome barjake nose dobro raspoređeni stranački kadrovi duž cijele piramide trećeg stuba vlasti.

Zanimljivo je zapravo što je situacija u RS-u dosta jednostavnija od federalne: veći bh. entitet ima i više pravosudnih hobotnica, ali i isto toliko više mogućnosti za trgovinu vlašću. Obnovio Dragan Čović mandat ili ne, HDZBiH će ostati nezaobilazna karika u povuci-potegni nadmudrivanjima oko volje naroda, a Plan B nam ionako ne gine i kako god bude nazvan, u neko doba pretvorit će se u blokadu federalnih institucija. Što se Bošnjaka tiče, pluralizam je ionako na djelu i samo je pitanje koliko će partije-kćerke dobiti mandata, odnosno hoće li imati priliku da se njima obračunaju s partijom-majkom. Ljevica će, koliko je danas, slaviti vlastite poraze. Razjedinjena, sujetna i posvađana upregnut će sve svoje spin-majstore da dokaže kako je jadna u vlastitoj zanesenosti ipak ostvarila važan rezultat. Od kojeg će i dalje dobro živjeti poslanici, a oni u čije ime se navodno svađa kupovati karte bez povratka. O, da, i usput ćemo se svi skupa tješiti kako najava rata neće biti makar do naredne izborne sezone i još kako smo mi geostrateški važan komadić planete na kome će red zavesti neko treći. A svjesni smo da nam pomoći nema dok sami sebi ne pomognemo i ne izborimo se za institucije na čijem čelu neće biti stranački manipulanti spremni - kao posljednjih dana Fadil Novalić - da bazu podataka Fonda PIO/MIO zloupotrijebi za osobno obraćanje s premijerske pozicije penzionerima zahtijevajući njihov glas za svoju partiju. Ima li iko iznenađen što je Fadilovo pismo stiglo i na adrese maloljetne djece ostale bez oca i tom nesrećom ugurane u bazu PIO/MIO? I ima li iko ko će zbog toga Fadila pozvati na odgovornost? Teško. Sve dok zaista ne shvatimo da je pravda neophodna za svu djecu ove zemlje. I da nam sat već odavno pokazuje da je dvanaest i pet: da uveliko kasnimo.

senoworks