TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Da se ex Yu opet ujedini imala bi 21 milijun stanovnika, a prosječna plaća bila bi 1250 Eura mjesečno’

  • Objavljeno u Region
Istaknuto Da se ex Yu opet ujedini imala bi 21 milijun stanovnika, a prosječna plaća bila bi 1250 Eura mjesečno’

Austrijski magazin Kosmo objavio je, povodom minulog 29. 11., nekadašnjeg Dana Republike, analizu kako bi Jugoslavija izgledala da se njeni narodi i narodnosti ponovno ujedine.

Tomislav Kukec za 100posto.hr

Sudeći po njihovoj analizi, to i ne bi bilo tako loše.

Najviše bi bilo Srba, potom Hrvata i Albanaca

Magazin tako u uvodu članka čiji je nadnaslov “Dobra stara Juga”, kaže kako se mnogi pitaju kako bi nekadašnja Jugoslavija, da ponovno postoji, izgledala u današnjim političkim prilikama. Kažu kako bi sa 21 milijun stanovnika (za slučaj da bi Kosovo također bilo dio “Nove Jugoslavije), zemlja bila jedna od deset najvećih u Europu, točnije osma najveća po broju stanovnika. Ipak, to bi i dalje bilo dva milijuna stanovnika manje nego što je SFRJ imala 1991. kad se raspala. Najviše bi, 35 posto, bilo Srba, zatim 20 posto Hrvata, 11 posto Albanaca, 9 posto Bošnjaka, osam postoo Slovenaca, šest posto Makedonaca, jedan posto Crnogoraca te deset posto svih ostalih nacionalnosti.

Prosječna godišnja plaća bila bi 16.291 euro, odnosno oko deset tisuća kuna mjesečno. To bi posebno godilo, piše Magazin, Kosovarima, stanovnicima BiH, Srbima,  Makedoncima i Crnogorcima. Primjerice, prosječna mjesećna plaća u Makedoniji danas je 400 eura, a analiza Kozma pokazuje da bi iznosila više od 1.300 eura.

BDP nanovo spojene zemlje bio bi vrlo velik, procijenjen na oko 191,4 milijarde američkih dolara, što bi Jugoslaviju svrstalo na 53. mjesto najsnažnijih ekonomija na svijetu.

‘Sile Zapada zagovarale su raspad iz vlastitih interesa’

Kosmo citira američkog politologa Phila Butlera koji je uvjeren kako bi Jugoslavija kao država imala veću ulogu za pregovaračkim stolom u EU i svijetu nego danas. Bila bi jedna od središnjih država Europe zbog koje bi ovoliki utjecaj EU bio nemoguć, pa Butler smatra kako su sile Zapada namjerno promovirale ideju raspada kako bi ojačale vlastite interese.

Da se sportaši ponovno natječu pod jugoslavenskom zastavom, zemlja bi, tvrdi časopis, bila među top 5 najvećih sportskih velesila na svijetu. Dominirala bi nogometom, košarkom, vaterpolom i rukometom.

A evo i kratkog video-objašnjenja kako bi to izgledalo:

Medij

senoworks