TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Lokalni izbori u Hrvatskoj, registrovano 3,7 miliona birača

  • Objavljeno u Region
Lokalni izbori u Hrvatskoj, registrovano 3,7 miliona birača

U Hrvatskoj će danas biti održani lokalni izbori na kojima oko 3,7 miliona registrovanih birača treba da izabere oko 9.500 lokalnih zvaničnika između 47.601 kandidata.

Glasanje će biti biti provedeno na 6.618 biračkih mjesta. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biće birani u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici opštinskih načelnika u 35 opština, prenose hrvatski mediji.

"Pravo glasa imaju samo birači pripadnici manjina koji imaju prebivalište u toj jedinici. Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u jedinicama gdje pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva", rekla je potpredsjednik Državne izborne komisije Ana Lovrin.

U Zagrebu, uz aktuelnog gradonačelnika Milana Bandića koji ide po peti mandat, u trci je još sedam kandidata, mjesto gradonačelnika Splita i Osijeka želi po devet, dok se u Rijeci za mjesto gradonačelnika takmiči sedam kandidata. Na današnjim lokalnim izborima u 11 mjesta širom Hrvatske provodiće se pilot projekt "eIzvodi" kojim će se provjeriti mogućnost unapređenja sadašnjega izbornog postupka. Na ovim lokalnim izborima glasa 39.500 birača manje nego prije četiri godine.

Izbori za lokalnu samoupravu, kao i izbori za Hrvatski sabor, održavaju se svake četiri godine

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Lokalni-izbori-u-Hrvatskoj-registrovano-37-miliona-biraca/427122Kako biste uvijek bili informisani posjetite Nezavisne novine. Svakodnevno imaju najnovije vijesti iz državeregiona i svijeta. Nezavisne novine su 24 sata sa Vama, a vijesti na njihovom portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne.

Takođe, na portalu http://www.nezavisne.com možete pročitati vijesti iz ekonomijesportanauke, tehnologije i kulture, kao i dnevni horoskop. Možete prelistati male oglase, potražiti i oglas za posao, a dostupna je i kursna lista koja je svakodnevno ažurirana.

senoworks