TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Pomozimo našim mladim umjetnicama

Pomozimo našim mladim umjetnicama

Grupa mladih umjetnica iz Sarajeva, naziva "Sloboda granica" koju čine Ira Skopljak, Nelisa Baždar i Marija Ličina
dabrana je od strane bosanskohercegovačkog žirija i žirija iz Torina da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na bijenalu mladih umjetnika Evrope Mediterranea 17, koji će se održati od 22.-26.10.2015. u Milanu.

Predstaviće se sa radom Drvo života-Čovjek smrti, koji se sastoji od video rada,skulpture drveta ( visine 2 metra i širine 1,70 metara) i performansa. Budući da je tema ovogodišnjeg bijenala NO FOOD'S LAND, odlučile su se da prikažu sve veću zagađenost,kako u našem gradu,tako i u svijetu i da probude svijest ljudi na činjenicu da je čovjek osnovni faktor uništavanja prirode,a time i cijelog čovječanstva.

Ovim mladim umjetnicama neophodna je finansijska podrška za odlazak u Genovu i Milano (s obzirom da organizator snosi troškove smještaja i hrane a naše djevojke troškove puta)

 

 

Multimedijalni rad sastoji se iz četiri segmenta: skulpture, videa, performansa i instalacije.

"Skulptura, koja je centralni dio rada, napravljena je u obliku skamenjenog drveta. To drvo je mrtvo, nema plodove, a na granama umjesto lišća rastu žice. Uz instalaciju ide video sa motivima smoga i čovjeka sa gas maskom koji pokušava doći do čistog zraka, ali budući da je zatrovao drvo, na kraju sâm pada mrtav. Na kraju smog proguta drvo, drugim riječima, to je taj pakleni krug u kojem se vrtimo. Međutim, na drvo smo stavile čakre koje su sve vrijeme upaljene i one kao takve, čak i u smogu, predstavljaju nadu da će se čovjek osvijestiti i vidjeti šta radi", navodi Ličina.

Proces pripremanja rada trajao je dva mjeseca.

"Nas tri ćemo u Milanu da budemo taj smog, to je taj performativni dio rada, jer tamo nećemo imati priliku da zaista napravimo smog, tako da ćemo biti obučene u bijele kostime koji simboliziraju smog", ističe Nelisa Baždar.

Prije nego što su rad "Drvo života, čovjek smrti" prijavile za predstojeće bijenale u Milanu sprovele su anketu među studentima sarajevske Likovne akademije i kolegama kako bi utvrdile - da li djelo nosi jasnu ekološku poruku.

"Poruka je jasna, svi anketirani su je prepoznali, dok su je neki prepoznali i kao alarm u smislu da je već 12.05 sati, a ne pet do 12. Sve što dajemo prirodi ona nama vraća, odnosno priroda povraća ono što joj dajemo", dodaje Baždar.

Kontakt telefoni :

Ira Skopljak 061 351 749

Marija Ličina 065 980 228

Nelisa Baždar 062 766 112

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

senoworks