TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Pjevao je 'Devojko mala' i brzo se proslavio, no doživio je i jako teške periode!

Pjevao je 'Devojko mala' i brzo se proslavio, no doživio je i jako teške periode!

'Devojko mala' pjevao je u filmu 'Ljubav i moda' prije negoli su taj hit singl proslavili 'Idoli'. Proslavio se i kao Rodoljub iz kultne jugoslavenske televizijske serije 'Pozorište u kući', a odigrao je zaista dug niz kazališnih, filmskih i televizijskih serija tijekom svog plodnog glumačkog staža.

Bavio se i sinkronizacijom animiranih filmova, a jedan od najupečatljivijih likova s njegovim glasom je Patak Dača (Patak Dodo). Glumac Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je u lipnju 2015. godine u Beogradu nakon što je godinu ranije doživio moždani udar, a potom obolio od infekcije.

'Preminuo je noćas na intenzivnoj njezi Infektivne klinike KCS. Imao je bakteriju klostridiju zbog koje mu je zdravstveno stanje bilo sve gore, doslovno je iz dana u dan kopnio', poručili su kasnije iz Kliničkog centra. Tužan je to bio kraj života glumačkog velikana, kojeg život od djetinjstva nije nimalo mazio.

Bolni gubici obilježili mu život

Rođen je 30. lipnja 1929. godine u Ražnju u istočnoj Srbiji, a glumom se počeo baviti još kao amater tijekom srednje škole. Profesionalno se, pak, počeo glumom baviti 1951. godine u Beogradu. U Atelje 212 prešao je 1968. godine i tamo je radio do mirovine. Na filmu je debitirao 1957. u 'Tuđoj zemlji', a otad je nanizao više od 130 uloga. Dobio je niz nagrada, od kojih je svakako najvažnija 'Sterijina nagrada'.

Daleko je dogurao od dječaka koji je na istoku Srbije s majkom učiteljicom doslovno borio za opstanak. Njih dvoje sami su živjeli u trošnoj kućici blizu škole u kojoj je majka predavala. Rano su ostali sami, oca je izgubio tijekom Drugog svjetskog rata i ostala je to tijekom života bolna rana za Vlastimira. 'Otac je bio u zarobljeništvu. Jedini domaćin u kući, i čuvar naš, hraniteljica - majka. Stroga. Učiteljica. Stan nam je bio u jednom dijelu škole, tako da smo bili na udaru svima koji dođu. Pozove jednom majku njemački zapovjednik, mi premrli, mislili tko zna što će biti', sjetio se svojedobno Stojiljković dodavši da je Nijemac na kraju prema njima bio ljubazan i zapravo je želio pričati s njegovom majkom, bio je i sam inače učitelj.

Bez cipela od Niša do Beograda

No, oca su mu zarobili, a on je sam sa 16 godina donio odluku da se pridruži antifašistima. Potpuno je golih nogu išao od Niša do Beograda. 'I dalje sam bio bos, tako danima. U međuvremenu smo svi postali bosi, tabani su mi bili puni trnja. Nekako sam se i na to privikao. I nije bilo strašno u toku dana dok smo išli. Valjda sam bio zagrijan pa nisam osjećao bol. Ali, ujutro, kad bi se probudio, kad bi se tabani ohladili, nisam mogao ni stati na noge', govorio je o svojoj ranoj mladosti glumac.

Gubitak voljene žene

Nakon rata potpuno se posvetio glumi, završio gimnaziju, počeo potom snimati televizijske serije. Ni kasnije njegov privatni život nije prestajao biti težak. Ljubav njegovog života preminula je 1987. godine, nakon više od 20 godina braka. Zaljubili su se tijekom srednje škole, a njezina smrt duboko ga je potresla. Usto, tužan je bio što nije imao djece. 'To je užas jedan. Kad mi je umrla žena Olgica, preselio sam se u stan preko puta našeg jer u naš više nisam mogao ući. Prva tri mjeseca poslije njezine smrti proveo sam kod oca i majke u Kruševcu. Olgica i ja bili smo skupa još iz gimnazije', rekao je Stojiljković nakon tog gubitka.

Par godina samovanja od tragedije prošlo je, a Vlastimir se oženio po drugi put, i s njom je ostao do njegove smrti 2015.

IZVOR: 100POSTO.HR

Medij

senoworks