TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Vajta za Faktor: Kada nisam imao za kiriju spavao sam u podrumu Doma mladih

Vajta za Faktor: Kada nisam imao za kiriju spavao sam u podrumu Doma mladih

Seid Memić Vajta, jedinstven čovjek na bh. muzičkoj sceni i radom i izgledom, nedavno je nastupio na muzičkoj manifestaciji "Pop Rock Centar 2018." zajedno sa Kornelijem Kovačom, Mladenom Vojičićem Tifom, Draženom Žerićem Žerom, Jasnom Gospić, Almom Čardžić... 

IZVOR: FAKTOR.BA

Ovaj Travničanin s adresom u Hamburgu bio je sretan zbog činjenice da je ponovo zapjevao u kultnom Domu mladih, gdje je nekako i počeo svoju dugu muzičku karijeru. U kultnom sarajevskom okupljalištu izveo je "Zlatnu ribicu" i ponovo podsjetio na najbolje dane svoje karijere.

- Okupili smo se zahvaljujući Ismeti Dervoz. Lijepo je bilo vidjeti ovu fenomenalnu ekipu. Iz Doma mladih kod mene je sve nekako krenulo. Pored ove kultne scene u lijepom sjećanju su mi i podrumi, koji su uvijek bili suhi i topli, pogotovo zimi. Grupe su prije imale svoje prostorije i svirale su po cijeli dan, a zimi ko nema gdje spavati tu je provodio i cijelu noć. I sam sam često spavao u Domu mladih kada nisam imao za kirije. Mi koji smo dolazili sa strane, na taj način smo postali Sarajlije – prisjetio se za Faktor starih vremena Seid Memić Vajta.

Iako je u penziji već tri godine, Vajta često putuje i nastupa, jer mu je to, kako kaže, u krvi.

- Teško se mogu zadržati na jednom mjestu. Volim putovati i upoznavati nove ljude i kulture. U penziji sam i to časnoj sa punim radnim stažem i godinama. Da li je to dovoljno ne znam, ne bih se žalio u ovoj situaciji, jer ima ljudi koji su u težoj situaciji. Nažalost, umjetnost i kultura ne predstavljaju ništa  u BiH. To nije faktor koji treba pogurati, i šta dalje reći kada je Zemaljski muzej bio zatvoren. Kada su u pitanju moje nove pjesme, pripremam nešto sa Narcisom Vučinom i Irhanom Šehovićem. To je nešto za moju dušu. Odavno ne razmišljam o hitovima – iskren je Memić. 

Vajta je nedavno proslavio 68 rođendan, a kada dođe u BiH najčešće je u rodnom gradu.

- Tu su najbolji ćevapi i zato sam u Travniku najčešće. Sarajevo je postalo kao Dubrovnik, pa i mediji više populariziraju sarajevske ćevape. U Sarajevu su pite bolje i to moram priznati, ali kada su ćevapi u pitanju, nijedni se ne mogu porediti sa travničkim – zaključuje uz osmjeh Vajta.

 

Medij

senoworks