TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Djeca korisnici stipendija MFS EMMAUS-a se napokon upoznala međusobno

Djeca korisnici stipendija MFS EMMAUS-a se napokon upoznala međusobno

Bosanskohercegovačka humanitarna organizacija MFS Emmaus je protekle sedmice organizovala cjelodnevni program za djecu bez jednog ili oba roditelja, iz raznih dijelova BiH, u cilju socijalizacije i međusobnog upoznavanja. U sklopu projektnih aktivnosti koje su usmjerene prema djeci, njihovim majkama i starateljima, na mjesečnoj bazi njih 1213 prima stipendiju ove organizacije, odnosno stalnu novčanu pomoć.

 

Na ovom događaju je bilo prisutno oko 123 djece, zajedno sa delegacijom iz turske organizacije IHH, koja su uživala u igri i zabavi sa svojim vršnjacima uz prigodan program na više lokacija.

Prvo okupljanje bilo je u Banja Luci u haremu džamije Ferhadija, gdje je  glavni imam MIZ Banja Luka Muhedin-ef. Spahić  održao historijski čas o tom lokalitetu.

 

Nakon Banja Luke djeca su stigla na ranč „Zelena dolina“ u Prnjavoru. U prelijepom prirodnom okruženju, gdje je pripremljen cjelodnevni program uz najmanje 20 radnika i volontera, djecu su zabavljali animatori iz Tuzle i hor Medžlisa Islamske zajednice Doboj „Selimija“. Posebno ih je oduševila vožnja u kočijama i obilazak ranča. Cijeli dan bio je podređen njihovoj zabavi, druženju i upoznavanju, a prilikom povratka kući sva djeca su dobila prigodne poklone i dodatne pakete pomoći u vidu hrane.

 

„Ovo je bio zaista prelijep dan, kako za jetime tako i za uposlenike MFS-EMMAUS-a. Divan je osjećaj vidjeti sretna i zadovoljna lica ove dječice koja zaslužuju svu ljubav i pažnju ovog svijeta, jer  <Kad se jetim nasmije, cijeli svijet se nasmije>“ - poručili su članovi IHH organizacije, koja je učestvovala organizaciji ovog i mnogih drugih humanitarnih događaja u BIH.

 

Ovo je samo jedan u nizu projekata Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS koji je usmjeren u cilju poboljšanja kvalitete života jetima i njihovih porodica. U svim akcijama nastoji se smanjiti siromaštvo u porodici, proširiti socijalizacija i doprinijeti razvoju malog biznisa kao načinu samoodrživosti.

 

O MFS – EMMAUS:

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.

senoworks