TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Faris Šačić najmlađi bh. pisac

Faris Šačić najmlađi bh. pisac

Da je Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja, puna mladih talenata, svjedoči  Faris Šačić. U današnjem vremenu socijalnih mreža, dok se knjige ne čitaju, ovaj mladi bh. pisac, ne samo da ih čita, nego ih i piše!

PIŠE: Necko.ba

 

Faris Šačić je rođen, živi, piše i stvara u svom rodnom gradu Sarajevu. Dobitnik je nagrada na likovnim takmičenjima, a njegovi literarni radovi zastupljeni su u elektronskim i printanim medijima. Upravo je završio 4. razred srednje škole i na pragu je izdavanja svoje treće knjige.

„Kada sam počinjao pisati prvu knjigu bio sam još uvijek osnovac. Mojem pisanju je vjerovatno mnogo doprinijelo to što sam živio malo van grada. I kada bih otišao u grad, često bih viđao neke ljude ili scene koje su za nas sa periferije bile dosta strane, a ljudima u gradu je to izgledalo sasvim normalno. Ostao sam zatečen tom njihovom hladnoćom sa kojom su prolazili pored ljudi koji nisu imali ništa, koji su sjedili na hladnom kamenu. Počeo sam pisati upravo sa namjerom da  kroz prizmu djetinjstva skrenem pažnju na te ljude koje život nije mazio.“, kaže Faris.

Uzora za svoje pisanje, ističe, nema. Vodi se šablonom da je najbolji pisac sudbina, a najbolja knjiga život i vjeruje da je to jedan pristup po kojem rade najbolji pisci.

Na pitanje šta je čovjeku potrebno da ostvari svoje snove, kaže da se svako mora vratiti sanjarenju.

„Mislim da se u vremenu društevnih mreža, instant statusa, instant kafe, instant života i životnih filozofija moramo vratiti sanarenju. To nije neka neoromantičarska fraza, nego  mislim da je to stvarno izlaz iz svega. Imao sam priliku razgovarati sa mnogo starijim ljudima, i piscima i prosjacima i uspješnim i neuspješnim i svi su rekli da pred kraj života dođete, stanete i razmišljate o tome šta je bio život, a  život je ustvari bio samo jedan veliki san“, priča Faris.

Pojašnjava da njegove knjige nisu knjige, nego priče.

„Problem sa kojim sam se često susretao je da se uvijek  potenciraju knjige kao takve, kao predmet, ali knjiga je nešto hladno, nešto što se može zapaliti, baciti, zaboraviti, izgubiti i tako dalje, ali priča je nešto potpuno drugačije, nešto duhovno i emocionalno tako da moje knjige nisu posvećene nikome, ali za razliku od knjiga – svaka priča je bila posvećena nekome, bio to neki čovjek pored puta, prijatelj, prijateljica ili na kraju krajeva  ja“, kaže Faris i zaključuje da su priče te koje će živjeti i koje imaju svoj smisao.

 

http://imep.ba/2018/06/07/gradanin-novinar-faris-sacic-najmladi-bh-pisac/

senoworks