TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Kairo

  • Objavljeno u kultura
Kairo

Nastavnica geografije priznala je odgovor učenika. Glavni grad Egipta je kairo.

  • Možda ali u Singapuru, rekoh kolegici iz engleskog.

Davno nekada, u „mrskom“ nam socijalizmu , ostajali smo na dugim dopunskim nastavama iz srpsko-hrvatskog, odnosno hrvatsko-srpskog jezika.  Prvenstven razlog tome je bio ono genetsko urođeno nepoznavanja nas iz Srednje Bosne afrikata ili ti još uvijek famoznih tvrdog i mekog č/ć.  Dž i đ smo uglavnom uspješno apsorbovali. Za razliku od Istočne Bosne i Hercegovine, samoe Hercegovine ili ljudi iz Krajine, kojima ti razlika afrikata dođe nešto kao 47 kromosom u njihovim tijelima. Dakle, opšte poznato razlikovanje  po rođenju.

Elem,  na tim dopunskim smo zaista morali naučiti razlikovati afrikate, pravilno pisanje i izgovor je i ije, veliko i malo slovo i mnoštvo još gramatičko-pravopisnih i fonetičkih zavrzlama. Nekako su učitelji, nastavnici i svi ti predavači zaista bili „opasni“  i odlučni da nam utuve u glavu neke stvari.

Htjeli priznati ili ne, velika većina od kako je svijeta i vijeka nekako lakše prožvače književnost nego jezik i gramatiku. Poezija i proza su fleksibilne u toj mjeri da se u interpretacijama i donekle analizama može bubati kao Martin po diviziji, a većih, strašnih grešaka neće biti. Bar ne većih od kaira.

  • Mislim da si kolegice ovdje pogriješila (mlađa je dosta od mene, pa ne koristimo persiranje u razgovoru), glavni grad Egipta jeste tačno odgovoreno, iz ugla geografije, ali iz svih ostalih mogućih uglova ovo je sistemom spojenih posuda kardinalna greška i netačan odgovor – rekoh joj. Kairo je grad i piše se VELIKIM početnim slovom.

  • Ma hajde nema veze,  nisam vidjela – bio je njen nasmiješen odgovor

Ne, nema veze rekoh sam sebi.  Zašto bi i bilo. Nema veze ni kada nastavnica biologije predaje djeci o reproduktivnim organima, o seksualnom odgoju i spolnim bolestima, a zatim odmah na narednom času nastavnik iz vjeronauke u velikoj mjeri , možda grubo rečeno, izvrgava ruglu njena predavanja i objašnjava sve kroz i samo kroz religijski aspekt.  

Predlažem da ukinemo biologiju.

Kod nas ništa nema veze. Elementarno neznanje utkano u štelu i ispoljeno kroz frustrativno predavanje pogrešnih i netačnih informacija dovodi do izbacivanja u svijet polusazrelog , u velikoj mjeri nepismenog insana. Takve onda politika uzima pod svoje, afirmiše ih i oni postaju jednog dana direktori.

 

Nema veze ni to što u startu potkopava rad nastavnika jezika, i što uostalom stvara percepciju da su ti isti nastavnici (jezika) nepismeni, mada, piznajmo,  ima ih. Kako god, to ne smije biti pravilo, nego samo jedan izuzetak, izuzetak koji koji ćemo smatrati pojedinačnim greškama ali ipak svakako upozoriti na to svima u našim zbornicama.

Djeca su tu u svemu najmanje kriva. Učimo ih prvenstveno ono što znamo, a koliko znamo sramotno je i i može i mora mnogo bolje. Još da znaju kako je jedan obični, mali zarez čovjeku spasio život, eh onda bi možda i jezik i književnost bili ne samo zanimljiviji i privlačniji nego i ono što po svim zakonima i jeste, prvi i glavni predmet u školama. To bi trebali da znaju i ostale kolegice i kolege širom naše lijepe i nepismene.  Do tada glavni grad Egipta je samo i isključivo Kairo. Nikako drugačije.

senoworks