TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Što se to događa s e-cigaretama?

Što se to događa s e-cigaretama?

U posljednjih mjesec dana se saznalo za rastući broj oboljelih od neobične i nepoznate bolesti povezane s uporabom e-cigareta. Zbog toga su mnoge, inače zdrave osobe, hospitalizirane s ozbiljnom infekcijom pluća.

Dodatno, američke vlasti su objavile da je potvrđen peti smrtni slučaj koji je povezan s e-cigaretama, tj. s udisanjem zagrijane tekućine iz uređaja na baterije.

 

Ono što je zanimljivo kod nove tajanstvene bolesti je to da se ona pojavila tek ove godine, iako se e-cigarete koriste već deset godina.

Prvi smrtni slučaj povezan s pušenjem e-cigareta registriran je u kolovozu ove godine u Illinoisu.

Prošlog su tjedna, pak, zdravstveni djelatnici savezne države Oregon objavili informaciju o drugom smrtnom slučaju gdje se sredovječna odrasla osoba razboljela nakon udisanja ulja kanabisa putem električne cigarete.

Ubrzo su uslijedile objave o čak još tri izgubljena života u Indiani, Minnesoti i Kaliforniji.

U Europi je situacija drukčija. Zasad nije zabilježeno nijedno ozbiljno oboljenje od te bolesti, a britanski zdravstveni djelatnici smatraju da je razlog tome stroža regulacija tržišta e-cigareta.

Martin Dockrell, iz Odjela za regulaciju duhana Državne agencije za javno zdravstvo Velike Britanije, izjavio je da zasad izvještaji sugeriraju kako su u SAD-u većinom oboljele one osobe koje su koristile neodobrene ili neprovjerene tekućine za električne cigarete.

Dužnosnici smatraju kako zasad nema dokaza da su za bolesti odgovorni određeni tipovi uređaja.

Izvor: https://geek.hr/znanost/clanak/sto-se-to-dogada-s-e-cigaretama/#ixzz5zTZpVyjM

 

 

senoworks