TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

4 načina da poboljšate svoju poslovnu komunikaciju

4 načina da poboljšate svoju poslovnu komunikaciju

Iako možda imate utisak da vaša kompanija radi uspešno i da se zadaci završavaju na vreme, psiholozi savetuju da vas to ne zavara. Možda vam nedostaje ključni element koji vaše radno okruženje čini prijatnim: komunikacija. Nasuprot onome što možda mislite samo zato što vaši zaposleni prate vaše naredbe ili vaše kolege i članovi tima rade ono što od njih tražite, to ne znači da ste dobar komunikator.

Ali ako se zadaci završavaju na vreme i to uspešno, u čemu je onda problem i zašto je to važno? Ako želite da budete bolji lider, da imate odlične odnose sa drugima i da poboljšate moral i produktivnost svoje kompanije, treba da znate kako da komunicirate. Ako ste tip komunikatora koji samo govori ljudima šta treba da rade, ukazuje na negativnost ili čak ignoriše osećanja zaposlenih, ne komunicirate efikasno.

 

 

Loša komunikacija može dovesti do konflikata unutar i između odeljenja, kreiranja tračeva na radnom mestu, visokog nivoa stresa i čak do nezadovoljnih klijenata. Komunikacija je neophodna ako želite da razvijete zdravu, naprednu kompaniju. Umetnost komunikacije nije veština s kojom se svatko rađa, ali dobra stvar je da je možete  naučiti. Evo četiri načina da poboljšate svoje komunikacijske veštine.

 

1. Obratite pažnju na neverbalnu komunikaciju

Svi znamo da se većina onoga što kažemo ne prenosi verbalno - ona ​​se prenosi kroz fizičke znakove kao što je naš govor tela i naši izrazi lica. Studije pokazuju da je 55% komunikacije govor tela, 38% je ton glasa i samo 7% je ono što je rečeno.

Zaista je važno obratiti pažnju na neverbalnu komunikaciju ako želite da postanete bolji komunikator. Izbegavajte sedenje sa prekrštenim rukama, pogrbljeno, savijeno i pokušajte da održite prijatan kontakt očima kada razgovarate sa drugima. Kada savladate ove savete za neverbalnu komunikaciju, bićete otvoreniji i vaši razgovori će biti prijatniji kako za vas, tako i za vašeg sagovornika.

 

 

2. Snimite i gledajte kako govorite

Odličan način da poboljšate svoje komunikacijske veštine je da vidite i čujete sebe kako zapravo komunicirate. To možete da uradite tako što ćete snimiti sebe. Na primer, zabeležite jedan od sastanaka vaše kompanije gde je efikasna komunikacija važna.

Kada poslušate ili odgledate snimak sastanka,  moći ćete lako da odredite područja u kojima vam nedostaje komunikacijska veština. Proučite kako dajete instrukcije - da li ih je lako razumeti? Slušajte kako ste odgovarali na pitanja; da li ste pažljivo slušali i dali jasan odgovor ili smisleni savet? Baš kao i profesionalni sportisti, gledanje nastupa će vam omogućiti da vidite i čujete svoje greške i poboljšate ih sledeći put.

 

3. Slušajte više, a manje pričajte

Nikada nećete biti stručnjak za komunikaciju ako uvek govorite i nikada ne slušate. Biti aktivan slušalac je jedan od najboljih načina za podsticanje otvorene komunikacije sa zaposlenima. Kada vaši zaposleni znaju da ih zaista slušate, oni se ne ustručavaju da ponovo dođu kod vas kada treba da razgovaraju o nekom problemu.

Usredsredite se na istinsko slušanje druge osobe u razgovoru, umesto da razmišljate o tome šta ćete reći sledeće. Postavljajte pitanja da biste pokazali da obraćate pažnju i da vam je stalo. Kada često vežbate ove veštine aktivnog slušanja, slušanje, zajedno sa boljom komunikacijom, počinje da dolazi prirodno.

 

4. Učestvujte u grupnim vežbama komunikacije

Zabavan i efikasan način za poboljšanje vlastitih komunikacijskih veština, kao i veština vaših zaposlenih, je učestvovanje u grupnim vežbama komunikacije. Komuniciranje ne znači samo reći pravu stvar. Prava komunikacija je improvizacija. Učestvovanje u grupnim vežbama za komunikaciju ne samo da će vam pomoći da postanete bolji komunikator, već će i vama i vašem timu pomoći da efikasnije radite zajedno.

Odlična komunikacija ne samo da će vam pomoći da postanete bolji lider u kompaniji u kojoj radite, već i bolji lider u svim aspektima života. Bilo da održavate sastanak kompanije, održavate uvodnu prezentaciju, umrežavate na konferenciji ili održavate odnose sa klijentima i saradnicima, provedite neko vreme svaki dan vežbajući svoje komunikacione veštine i svi vaši razgovori će biti unapređeni i zapaženi.

VLADA ILIĆ

senoworks