TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Hrana i piće na Maldivima – šta obavezno da probate od lokalnih specijaliteta

Alpha Maldives Alpha Maldives

Maldivi su azijska ostrvska država u Indijskom okeanu poznati po svojim predivnim atolima, bungalovima na plaži i vodi i romantičnim prizorima. Manje je poznato da su maldivljani morali da se snalaze u svojoj iskrani baš zbog položaja i izolacije i zbog toga su napravili jedinstvenu kuhinju. Pošto Maldive čini gotovo 99% mora, nije iznenađujuće da je riba (uglavnom tuna) najvažnija namirnica u maldivskoj prehrani. Kuhinja ove ostrvske nacije je mešavina arapskih, indijskih, orijentalnih uticaja i kuhinje sa Šri Lanke takođe.

Međutim, stotinak internacionalnih rizortova na Maldivima, koji su zakupili čitava ostrva i napravili velika odmarališta sa bungalovima i vilama na plaži i vodi, imaju u svojim restoranima internacionalne jelovnike i raznovrsnu hranu. Ima tu svega od francuskih sireva, preko čuvene španske šunke, američkog burgera, do indonežanskog nasi goreng nacionalnog jela.  

Ukoliko odsedate u jednom od ovakvih rizortova, probaćete i užićete u pravim kulinarskim čarolijama iz čitavog sveta. Probajte japanski tepanjaki, finu italijansku kuhinju, pikantne ukuse Indije i Tajlanda, tradicionalnu kinesku kuhinju, fine dinning  ili jednostavno ležerni obrok. Naravno, morska hrana igra glavnu ulogu, bez obzira na tehnike, specifičnosti i stilove zemlje čija je kuhinja demonstrirana, ali ako ste tip za krompir i piletinu, ne brinite, ima toga na pretek.

I pored toga što ćete svako veče da imate tematsko veče i prestavljanje posebne kuhinje u svetu, imaćete priliku da probate i lokalnu, nacionalnu kuhinju, koja nije previše raznovrsna, ali je neverovatno ukusna i pikantna. Kokos je osnova skoro svih jela na Maldivima, jer se koristi njegovo ulje za pripremanje hrane, njegovo mleko za sve poslastice i sosove, kokosova voda kao dodatak svim jelima i naravno, kokosovo brašno. Posle kokosa svakako su riba i ostali morski plodovi osnova proteinske ishrane meštana. Najpopularnije ribe koje ćete i vi imati na svakodnevnom meniju u vašem hotelu na Maldivima su prugasta i žutoperasta tuna, vahu i mahi-mahi. Riba je uvek sveže ulovljena na koralnom grebenu i poslužena grilovana ili u kariju i gulašu.

Kada budete probali lokalnu hranu, obratite pažnju na sledeće spicijalitete na Maldivima:

Garudhiya: riblja čorba sa pirinčem, limetom, čilijem i lukom.

Mas huni: iseckana dimljena riba sa narendanim kokosom i lukom. Ovo se smatra najpopularnijom hranom za doručak u zemlji.

Fihunu mas: riba sa roštilja koja je prethodno uvaljana u iseckanu čili papričicu.

Bajiya: pecivo koje se puni ribom, kokosom i lukom.

Gulha: kuglice od testa koje su punjene dimljenom ribom.

Keemia: riblje rolnice pržene u dubokom ulju.

Kulhi boakiba: pikantni riblji kolač.

Telui mas: pečena riba pripremljena sa čilijem i belim lukom.

Indijski uticaj je najveći u lokalnoj kuhinji Maldiva i tako je maldivska hrana često ljuta i začinjena. Kada budete probali lokalnu hranu, pripremite nepce za začinjen riblji kari, riblju čorbu, riblje pljeskavice i njihove varijacije. Omiljeni maldivski doručak je mas huni, zdrava mešavina tune, luka, kokosa i čilija, koje se jede hladno sa maldivskim beskvasnim hlebom rošijem i čajem.

"Maldivska riba" je veliki izvoz Maldiva, proizvod od tune koji se sprema na ostrvima i često se prodaje u inostranstvu, gde se široko koristi kao pomoćni sastojak u kuhanju Šri Lanke. Koristi se i kao glavni sastojak u nekoliko maldivskih jela kao što su mas huni.

Glavni obrok je svakako pirinač ili roši ili oboje, plus supe, kari, povrće, kiseli krastavci i pikantni umaci. Supa se preliva preko pirinča, pomeša se ručno i pojede prstima. Još jedan obični obrok je riblji kari koji se jede sa pirinčem ili rošijem - roši se rastrže na trake, pomeša na tanjiru sa karijem i začinima i jede se prstima. Šolja čaja prati obrok i obično se pije crn i sladak čaj, ponekad sa penušavim mlekom u prahu.

Što se pića na Maldivima tiče, budući da je to muslimanska zemlja, alkohol je zabranjen za konzumiranje. U internacionalnim rizortovima je alkohol dostupan, naravno, dok nigde na naseljenim ostrvima nećete moći da ga dobijete. Maldivljani najviše vole čajeve da piju i navikli su sebe i svoje nepce na vruće i slatke aromatične čajeve. Od kokosovih palmi prave nekoliko napitaka, ali vi se bolje držite flaširane vode i egzotičnih koktela u svom hotelu.

Kada god da putujete na Maldive, pravo je vreme za vas, za uživanje u blistavim belim plažama, tirkiznim vodama, ali i pikantnoj egzotičnoj hrani koju možete probati samo na Maldivima.

senoworks