TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Transport i modernizam

Transport i modernizam

Bilo da je u pitanju državna firma ili samostalna preduzetnička delatnost, sve češće čujemo pojmove kao što su digitalizacija, modernizacija, umrežavanje i slično. Postoji određena imperativnost u tom teženju praćenja trendova i usklađivanja sa najnovijim i najaktuelnijim.

Menjaju se načini poslovanja, kanali komunikacija, menjaju se načini plaćanja, sve postaje “e” (e-banking, email, e-marketing). Tehnologija napreduje, a sa njom se menja i naš način života, funkcionisanja i rada. Te transformativne promene zadiru u svaku poru društva, pa čak i u modu, što je bilo definitivno očigledno na Met gala događaju pod nazivom “Manus x Machina” tj veza čoveka i mašina.

\\SHARE2TB\Volume_1\Personal\Vlada Ilic\Link building klijenti\01.Copywriteri\IVECO\Transport i modernizam\manus-x-machina-1.jpg
Ipak jedna stvar se nekako ne menja, niti će se promeniti.
Pre svega, postoje tri vrste preduzetništva, a to su proizvodno, trgovačko i finansijsko. Ono što je zajedničko svima njima jeste da u nekoj formi poseduju proizvod koji mora stići do ciljanog kupca, potrošača ili korisnika usluga. I koliko god da tehnologija napreduje, taj jednostavni sistem u nekoliko aspekata ostaje isti. Svetu su potrebni putevi i potreban mu je transport.
Od otkrića točka i koncepta prevoza, pa katrana za puteve  u srednjom veku, preko usavršavanja brodova i prelaska okeana, kreiranja podmornica i korišćenja pare i lokomotiva u 17. i 18. veku, otkrića automobila u 19, konačnog uobličenja 1883. i njegovog usavršavanja tokom 20. veka, kao i razvoj avio industrije, pa i samog odlaska na obližnje satelite i planete, pa konačno i u kosmos, napredak u domenu tehnologije kretanja ne prestaje. Tako jednostavan zadatak - prebaciti sadržaj od tačke A do tačke B deluje lako, ali iza njega danas stoji čitav niz logističkih i operativnih izazova. Ono što svakom preduzetniku bez izuzetka postaje od neopisivog značaja u ovim brzim vremenima jeste upravo samo vreme. Stići do cilja, sigurno, bezbedno, u celosti, očuvanosti i brzo, kombijem, kamionom, brodom, kolima, ali stići brzo i blagovremeno. Druga problematika koja se javlja je pitanje energije, štednje i zagađenja. Kada smo kao ljudi naučili da je kvalitet ipak bitan, kao i kontinuirano održavanje, servis i podrška, otvorile su se nove šanse za društveno odgovorno poslovanje, a ujedno i efikasan rad.

\\SHARE2TB\Volume_1\Personal\Vlada Ilic\Link building klijenti\01.Copywriteri\IVECO\Transport i modernizam\transport robe.jpg


Jedna od kompanija koja se ističe u polju pouzdanosti i efikasnosti jeste Iveco, sa svojom ponudom Iveco kamiona i Iveco assistance non-stop servisom. Ono što je još zanimljivo jeste upravo integracija modernog u tradicionalnoj grani poslovanja. Naime, firma Iveco nudi čitav interfejs sa sistemom praćenja koncentracije vozača, evaluacijom stila vožnje i naprednim sistemom za monitoring vozila.Sistem obrađuje podatke dobijene od motora, vozila i GPS-a uz pomoć naprednog algoritma (razvijenog od strane IVECO-a), koji procenjuje performanse vozača u pogledu potrošnje goriva. Na neki način vaše vozilo postaje vaš poslovni partner i suvozač, povezujući se sa mobilnim uređajem vozača.

\\SHARE2TB\Volume_1\Personal\Vlada Ilic\Link building klijenti\01.Copywriteri\IVECO\Transport i modernizam\theinternetofthings.jpg
Sve više se krećemo ka sferi tzv. interneta stvari (IoT) i tome da nam mašine pomažu u svakodnevnom životu. Koliko god to delovalo i dalje malo futuristički ili daleko od nas, realnost je da smo već tu. Prethodni primer firme Iveco nam samo potvrdjuje to da je mnogo toga već tu, na dohvat ruke, moguće i pristupačno. Utešno je znati da postoje načini da se naš život značajno olakša, kako u domenu poslovanja, tako i u domenu privatnog života. Treba samo verovati i dopustiti da se zajedno, u ovom slučaju bukvalno, krećemo.

Luka Marić

 

senoworks