TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

7 saveta za brži oporavak nakon ugradnje zubog implanta

7 saveta za brži oporavak nakon ugradnje zubog implanta

Jasno je ne postoje dve iste vilice na svetu i da je u načelu svako individua za sebe. Ali evo nekoliko generalnih saveta koji vam mogu pomoći u tome da se brže oporavite nakon ugradnje dentalnog implantata.

U svakom slučaju, uvek se možete javiti svom stomatologu ukoliko imate neku od nedoumica ili ste registrovali neki potencijalni problem u oporavku.

 

1. Blago ispiranje usta

Ova tehnika se ne preporučuje odmah nakon ugradnje. U svakom slučaju posle nekoliko sati možete razmutiti jednu kafenu kašičicu soli u 300 ml vode i taj rastvor koristiti za ispiranje usta.

Taj proces ne sme biti agresivan, niti podrazumeva promućkavanje vode u ustima.

Na kraju nežno izbacite vodu iz usta bez pljuvanja pustite da voda iscuri u slivnik.

 

2. Perite zube

Jasno je da je svaki pokušaj održavanja higijene neprijatan, ali je jako važno da vam usna duplja bude čista.

Predeo koji je hirurški zahvaćen obradite sa posebnom pažnjom. Koristite mekanu četkicu i budite nežni.

 

3. Bol u grlu?

Bol u grlu nije neuobičajen nakon hirurške intervencije u ustima. Mišići su otečeni pa može da dođe do bola prilikom gutanja. Važno je da nakon operacije odmarate.

 

4. Šta ako se javi mučnina?

Mučnina i povraćanje mogu se javiti kao rezultat progutane krvi, nelagodnosti, anestezije ili lekova protiv bolova. Postoperativna mučnina je obično dosta neprijatna, a obično pomaže da legnete i da se opustite.

Možete popiti malo sode bikarbone. Ako se mučnina nastavi, prestanite sa uzimanjem leka protiv bolova, postoji mogućnost da je jak za vaš želudac i da vas to muči.

Konsultujte se sa svojim zubarom oko alternative.  

 

5. Dijeta

Jedite hranu koja je hranljiva i koja pritom nije oštra i tvrda.

Izbegavajte vruću hranu i nemojte koristiti slamčicu narednih nekoliko dana.

Nemojte jesti dok ne priđe anestezija.

Ponekad je poželjno da prvih nekoliko dana unostite samo tečnost i kašastu hranu kao što su supa, puding, jogurt, mlečni napici i tako dalje. Najbolje je da izbegavate hranu kao što su pirinač, orašasti plodovi, suncokretovo seme, kokice, jer može zapasti u ranu. Tokom nekoliko narednih dana možete postepeno uvesti i čvrstu hranu.

Nemojte preskakati obroke, jer neredovna konzumacija hrane učiniće da budete gladni, nervozni i slabi. Redovno uzimanje hrane učiniće da se osećate bolje, snažnije da se brže oporavite. Na taj način je i verovatnoća da će vam biti muka od lekova protiv bolova smanjena.

Ukoliko ste dijabetičar, predlažemo da se konsultujete sa svojim lekarom oko spiska namirnica koje su mekane i koje pritom kmožete da konzumirate.

 

6. Odmor

Aktivnosti nakon operacije treba da budu ležanje na kauču i strogo mirovanje. Savijanje, podizanje ili druge naporne aktivnosti će povećati krvarenje, oticanje i bol. Pazite kada nakon ležanja želite da ustanete, može vam pasti pritisak, možete izgubiti ravnostežu i pasti.

Ako redovno vežbate, budite svesni da je vaš normalan unos tečnosti i kalorija smanjen. Vežbanje u post-operativnom periodu može takođe dovesti do povećanog krvarenja, otoka i nelagode.

Vežbanje treba izbegavati 3-4 dana posle operacije.

 

7. Hladne obloge

Led stavite u kesu, a kesu zatim obavijte čistom krpom ili tankim peškirom. Držite na deo koji je operisan dvadesetak minuta pa dvadesetak minuta odmarajte i tako nekoliko puta. To će ublažiti bol i smanjiti otok.

Ukoliko se jave neke od neočekivanih reakcija, ili lekovi protiv bolova nisu dovoljno jaki, javite se svom stomatologu kako bi vam dao adekvatnu alternativu.

VLADA ILIĆ

senoworks