TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Nada za bh parove bez djece, poliklinika IVF

Istaknuto Nada za bh parove bez djece, poliklinika IVF

Pravo na roditeljstvo ne smije biti privilegija. U Bosni i Hercegovini ipak jeste. Statistike pokazuju da svaki šesti par u BiH ne može imati djecu, a Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na državnom nivou ne postoji.

Oko 15 posto mladih bračnih parova u BiH susreće se sa sterilitetom. Vantjelesna oplodnja, osim što zahtjeva puno novca, ne daje uvijek pozitivne rezultate. Mnogi bračni parovi prinuđeni su kreditnim zaduživanjem od više hiljada KM pokušati vantjelesnu oplodnju. Samo jedan postupak košta do 8 000 maraka. “Taj par skupi nešto malo para i odradi jedan postupak i taj postupak ne uspije, oni se razočaraju i nemaju finansijske mogućnosti za dalje” – kaže Suada Tinjić, specijalista ginekologije i akušerstva. Država Bosna i Hercegovina, te parove finansijski ne pomaže. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira dvije procedure vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedina mogućnost začeća. Od 2009. godine medicinski potpomognuta oplodnja do 37 godina starosti žene, kao i dva pokušaja vještačke oplodnje spadaju u osnovno zravstveno osiguranje u Federaciji. Ipak, situacija je drugačija u svim kantonima.

U zemljama regije, broj postupaka koje plaća država mnogo je veći. U Hrvatskoj fond zdravstvenog osiguranja pokriva troškove šest postupaka.

Bračnim parovima koji ne mogu prirodnim putem dobiti potomstvo, ne preostaje ništa drugo nego da o svom trošku krenu u proces medicinsko potpomognute oplodnje.

Jedna od najpoznatijih i najuspješnijih poliklinika koja je specijalizirana za ovu problematiku jeste i poliklinika IVF iz Zagreba , a koju uspješno vodi Prof. Dr. Sc. Velimir Šimunić.

Poliklinika je utemeljena 1997. godine i od tada se, zahvaljujući tridesetogodišnjem iskustvu osnivača, prof. dr. sc. Velimira Šimunića, jednog od svjetskih pionira IVF-a, profilirala u centar koji pruža cjelokupnu brigu, obradu i liječenje neplodnim parovima. Pritom se značajna pažnja pridaje novim svjetskim iskustvima i trendovima, ali i vlastitoj praksi i istraživanjima ženskih i muških uzroka neplodnosti te razvijanju vlastitih metoda u liječenju. Veliki broj i bh parova koji ne mogu prirodnim putem dobiti potomke odlučuje se otiči u Zagreb i posjetiti ovu polikliniku.

Ekskluzivno uređena Poliklinika IVF zauzima gotovo 400 m2 prostora u prizemlju nove i moderne zgrade te ima prostranu i modernu čekaonicu i dvije velike ginekološke ambulante koje su potpuno opremljene za cjelokupnu dijagnostiku i male zahvate. Osim širokih mogućnosti ambulantnog rada u područjima ginekologije, opstetricije i reprodukcijske medicine, Poliklinika IVF funkcionira i kao dnevna bolnica. U potpuno odijeljenom i zaštićenom prostoru nalaze se dvije bolesničke sobe, operacijska dvorana i IVF centar.

Visoka stopa uspješnosti

IVF centar je organiziran po svim modernim principima i pravilima Ministarstva zdravlja RH, EU direktivama i ESHRE preporukama. IVF centar je podijeljen u četiri jedinice - androloškog laboratorija za vanjske pacijente, embriološkog laboratorija s posebnim prostorijama za obradu sjemena i kriopohranu gameta i zametaka.

Poliklinika IVF usko surađuje i uključena je u organizirane ekspertize najuglednijih stručnjaka u medicini u Hrvatskoj, a s obzirom na iznimnu stručnost, iskustvo liječnika konkurentno na međunarodnoj razini, izuzetno predani odnos prema pacijentima te ukupnu kvalitetu usluge i povoljnu cijenu, bez sumnje ravnopravno konkurira svim vodećim centrima za liječenje neplodnosti u Europi, pa i šire. Ono po čemu se ova poliklinika najviše ističe, u odnosu na svoju konkurenciju, jest izrazito visoka stopa uspješnosti postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Djelatnosti Poliklinike IVF

Glavna djelatnost je dijagnostika i liječenje neplodnosti, što uključuje brojne vrste obrade: spermiogram, DNA fragmentaciju spermija te utvrđivanje kromosomskih abnormalnosti. Kod utvrđivanja ženske neplodnosti provjeravaju se abnormalnosti uterusa, liječe endometrioza i oštećeni jajovodi te problemi s ovulacijom.

U liječenje neplodnosti spada i ambulantna histeroskopija, koja može biti dijagnostička, ili operativna. Kada je riječ o ginekološkoj dijagnostici, Poliklinika IVF obrađuje preinvazivne lezije cerviksa (HPV, CIN, kolposkopija, LLETZ konizacija), obavlja dijagnostiku tumora, dijagnozu i liječenje endometrioze, liječenje endokrinoloških poremećaja i policističnih jajnika, menoragije i abnormalnih krvarenja. Poliklinika pruža sve usluge ultrazvučne dijagnostike, obavlja kontrolu normalne i patološke trudnoće, liječenja kod ponavljanih spontanih pobačaja te dijagnostiku normalnosti fetusa. U zaštiti ženskog zdravlja obavlja se i dijagnostika bolesti dojke.

Liječenje neplodnosti - Poliklinika IVF

Rođeno više od 4000 djece u Hrvatskoj
Prof. dr. Velimir Šimunić, vlasnik i stručni voditelj Poliklinike IVF, specijalist je ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije, a više od 25 godina je bio Pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu. Redovni je član Akademije medicinskih znanosti i profesor ginekologije i porodništva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Šimunić pionir je ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije na području bivše Jugoslavije. Još 1982/83. godinu započeo je IVF program u Petrovoj bolnici i bio na čelu tima koji je tada postigao začeće i rođenje prvog IVF djeteta - Roberta Verige. Robert Veriga rođen je i kao 1. IVF dijete u bivšoj Jugoslaviji i 3. IVF dijete u Europi. Od tada je dr. Šimunić pomogao da se metodama izvantjelesne oplodnje rodi više od 4000 djece. Na kraju treba kazati kako je IVF poliklinika kada je u pitanju uspješnost oplodnje među vodećim u regionu a ono što najviše zanima potencijane korisnike ovih medicinskih usluga jeste to da je IVF izuzetno pristupačna i po cijenama.

Poliklinika IVF

Poliklinika za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu

Babonićeva 121
10000 Zagreb
tel: +385 (0)1 46 78 600
fax: +385 (0)1 46 78 601
e: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
e: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
e: iOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: http://www.ivf.hr/index.php/hr/

senoworks